Varčevanje z gorivom

Kako varčevati z gorivom

Podatki o porabi avtomobila, ki jih navaja tovarna, so sicer zadnja leta mnogo bolj realni, kot so bili, saj gre za povprečen izračun dejanske vožnje, toda v vsakem primeru v optimalnih pogojih.

Zatorej je poraba, ki jo boste dosegli, odvisna od načina vožnje, zunanje temperature, ki vpliva na ogrevanje motorja in doseganje delovne temperature, vlažnosti, nadmorske višine, nastavitev  podvozja vključno ali predvsem z optimalnim  tlakom  v pnevmatikah in še kaj bi se našlo.

Največji vpliv na porabo avtomobila pa ima voznik z  načinom vožnje!

Obstaja nekaj osnovnih pravil, kako voziti, da bo poraba čim manjša, hkrati pa bo hitrost vožnje ostala dovolj zmerna.

Ko zaženete avtomobil, nikar ne čakajte,  da se motor ogreje, speljite takoj, vendar  z minimalnim dodajanjem plina.Avtomobil se bo med vožnjo hitreje zagrel na delovno temperaturo, pri  kateri porabi najmanj  in zmore  največ.V  tehničnih podatkih  poiščete  podatke  o največjem  navoru  oziroma vrtilnem momentu pri določenih vrtljajih in največji moči. Motor avtomobila je najbolje izkoriščen pri vrtljajih, ki jih navaja tovarna. Med vožnjo torej spremljajte merilnik vrtljajev, prestavljajte le pri kakšnih 500 do največ 1000 vrtljaji nad tistimi, pri katerih motor dosega največji navor. To se pokaže kot posebno važno pri sodobnih   turbodizelskih motorjih, kjer lahko prestavljate brez težav še prej. Pri tovrstnih motorjih je lahko prihranek na ta način bistveno večji.

Posebej je važno, da se izogibate sunkovitim pospeševanjem, nepotrebnemu dodajanju plina med prestavljanjem, vožnji pri vrtljajih, ki so na števcu označeni z rdečo barvo, pravočasno popuščate plin pred križišči ali oznakami  in sploh  vozite čimbolj nežno in tekoče.rezultati vas znajo tudi osupniti.                                  

Srečno vožnjo ob minimalni porabi vam želi,
vaš Diesel servis Jelen